28 april 2021

De huurprijs van een woning bepalen is meer dan nattevingerwerk. Met enkele objectieve parameters in de hand kom je automatisch op een correcte huurprijs.

Voor het opmaken van een huurprijs bestaan er geen regels. Verhuurders kunnen dus zelf hun vrije huurprijs vragen. Wanneer ze zelf hun huurprijs opstellen, vergelijken ze deze met andere panden. Maar wie zegt dat de gevraagde huurprijs effectief de werkelijk verkregen huurprijs is? Kortom: een correcte huurprijs opmaken gebeurt best door een objectief expert.

Te laag of te hoog?

Een te laag gestelde huurprijs zal niet vaak voorkomen, een te hoge huurprijs eerder wel. Dat kan – ondanks de schaarse woninghuurmarkt – zijn gevolg hebben: wanneer een woning te hoog geprijsd staat, zal het pand uiteindelijk toch blijven leegstaan.
Bepalende criteria
Het is de huurder die bereid moet zijn om de gevraagde huurprijs te bepalen. Of het nu om een huis of appartement gaat. Voor beide panden bepalen volgende factoren de huurprijs:
1. Ligging
De ene stadswijk ten opzichte van de andere, of de ene rustige straat ten opzichte van een drukkere steenweg in een kleinere gemeente. Waar de woning gelegen is, bepaalt voor een groot deel de prijs. Een ligging vlakbij de verbindingswegen kunnen natuurlijk wel in jouw voordeel spelen.
2. Oppervlakte en inrichting
Hoe groter het pand en hoe meer kamers, hoe evenredig je de huurprijs kan stellen. Gaat het om een appartement, dan zijn een lift en eveneens een mooie indeling van belang.
Verhuur je het huis of het appartement bemeubeld? Dan kan je gemiddeld zo’n 200 euro meer aanrekenen. Vaak gaat het hier om verhuur van korte periodes bv. vakantieverhuur.
3. Staat van de woning en onderhoud
Een kraaknette, modern ingerichte woning zal ongetwijfeld sneller in de smaak vallen dan een woning die weinig onderhouden is. Vandaag wordt er meer aandacht besteed aan de energiezuinigheid. Huurders willen hun energierekening dan ook graag zo laag mogelijk houden. Is de woning geïsoleerd en is het er snel aangenaam warm te maken? Een energiezuinig huis doet de verwarmingskosten dalen.
4. Tuin, terras, oprit
Een tuin of terras verhogen doen zonder twijfel je woning in waarde stijgen. Zeker in stadsomgeving is een groendeel een must. Ook voor een appartement is een terras of balkon een extra troef. Een mooi uitzicht is voor de huurder altijd mooi meegenomen.
Ook koning auto moet zijn plaats kunnen hebben. Een garage, carport of autostaanplaats is zeker een surplus.
5. De marktsituatie
Staan er in dezelfde straat nog meerdere woningen te huur? Of zijn er in jouw gemeente soortgelijke woningen die te huur staan? Dan is het mogelijk dat deze woningen jouw pand komen te onderdrukken.
Vragen

Contacteer ons

03 887 87 78

info@vanreethvastgoed.be

Gelieve uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw e-mail in te vullen
Gelieve uw telefoon in te vullen
Gelieve uw uw bericht in te vullen
Gelieve akkoord te gaan met onze algemene voorwaarden
Vraag uw gratis schatting