20 oktober 2021

Nieuwe EPC's van toepassing bij verkoop

Telt je "oude" EPC-certificaat nog vanaf 2022 ?

Vanaf 1/01/2022 enkel nog vernieuwde EPC’s geldig bij verkoop

We herinneren dat vanaf 1/01/2022 bij de verkoop van huizen en appartementen enkel nog EPC’s in aanmerking zullen komen die opgemaakt zijn sinds 1 januari 2019. Bij een te-huurstelling geldt deze verplichting niet.
Belangrijk is dat wanneer een woning te koop wordt aangeboden en het compromis voor 1/01/2022 wordt getekend, een EPC tot 10 jaar oud mag worden aangeboden. Wordt daarna de authentieke akte verleden vanaf 1/01/2022, dan moet op dat moment een EPC opgemaakt sinds 1/01/2019 voorhanden zijn. Indien het compromis na 1/01/2022 wordt ondertekend, dan moet de opmaker vermelden of er voor het gebouw een geldig EPC residentiële gebouwen bestaat en of het ter kennis werd gebracht van de koper. Een geldig EPC is er op dat moment een die is opgemaakt sinds 1/01/2019. Er is met andere woorden geen overgangsmaatregel voorzien voor panden die nog dit jaar te koop worden aangeboden, en waarvan het compromis of de authentieke akte (of beiden) na 1 januari worden ondertekend.

Sinds 1 januari 2019 werd het EPC residentiële gebouwen vernieuwd en toont het certificaat een energielabel waardoor de energetische toestand van de woning meteen duidelijk wordt. Ook moeten adviezen op maat van de woning aanzetten tot energetische renovaties. Iets wat het oude EPC in mindere mate deed. Iedereen die een onderhandse akte voor de verkoop van een residentieel gebouw opmaakt, moet vermelden of er voor het gebouw een geldig EPC residentiële gebouwen bestaat en of het ter kennis werd gebracht van de koper. Idem voor de authentieke akte. 

Meer weten ?  Contacteer onze energiedeskundige Globo Verde

Bron : BIV news

Vragen

Contacteer ons

03 887 87 78

info@vanreethvastgoed.be

Gelieve uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw e-mail in te vullen
Gelieve uw telefoon in te vullen
Gelieve uw uw bericht in te vullen
Gelieve akkoord te gaan met onze algemene voorwaarden
Vraag uw gratis schatting