27 april 2021

Op zoek naar je eerste woonst ? Wat is er mogelijk rekening houdend met uw eigen inbreng ?

Bron : bouwenenwonen.net

Een bank beoordeelt bij een kredietaanvraag in de eerste plaats je terugbetalingscapaciteit. Heb je geen vaste job, dan wordt een lening krijgen lastiger, maar niet onmogelijk.

Heb je een tijdelijk contract of werk je als interim? Dan betekent dit niet dat je een woonlening zomaar kunt vergeten. Ook dan maak je wel degelijk kans om een hypotheeklening te krijgen. 

Hoe beoordeelt de bank je kredietaanvraag?

Ongeacht het type arbeidscontract dat je hebt, zal de bank zal bij elke kredietaanvraag je terugbetalingscapaciteit nagaan. Met andere woorden, ze checkt of jij de woonlening correct zult kunnen terugbetalen. Daarvoor bestuderen ze je inkomsten en vaste kosten, alsook je globale profiel.
Stabiel inkomen is belangrijk
Heb je geen vast werk, dan bestaat de kans dat de bank dit als een iets groter risico beschouwt dan wanneer je een contract van onbepaalde duur hebt. Om zich een volledig beeld te vormen, zal de bank je de nodige vragen stellen over je job en over je vorige banen. Heb je voordien al een vaste job gehad en is het interimwerk louter een tussendoortje vooraleer je opnieuw vast aan de slag gaat, dan is dat een pluspunt.
Was je enkele jaren werkloos en ben je nog maar net aan de slag als interim, dan wordt het moeilijker. Een bank wil absoluut vermijden dat je een lening afsluit die je niet kunt terugbetalen. Ook voor jou is dat een horrorscenario: slaag je er niet in om de maandelijkse aflossingen vol te houden, dan riskeer je immers een negatieve vermelding op de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP), alias de zwarte lijst.
Wat moet je doen?
Maak een afspraak met een onafhankelijk kredietmakelaar in je buurt. Hij bekijkt samen met jou de mogelijkheden om een hypotheeklening te krijgen. Is dit realistisch, dan zal hij een oplossing vinden. Zo niet, dan wacht je beter even af tot je vast werk gevonden hebt. Je hebt dan ook wat extra tijd om te sparen. Op het moment dat je vast werk hebt, zal de bank je profiel weer een stukje waardevoller beoordelen en maak je mogelijk meer kans op een lening.
Vragen

Contacteer ons

03 887 87 78

info@vanreethvastgoed.be

Gelieve uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw e-mail in te vullen
Gelieve uw telefoon in te vullen
Gelieve uw uw bericht in te vullen
Gelieve akkoord te gaan met onze algemene voorwaarden
Vraag uw gratis schatting